Artiklar på nätet

Vitaminer

Vår kropp behöver vitaminer för att den ska fungera korrekt. En del vitaminer är så kallade essentiella, det innebär att de är livsviktiga, men vår kropp kan inte skapa dessa själva. Därför behöver vi tillsätta dessa genom föda och/eller kosttillskott. Vita är ett ord som kommer från latinet och betyder liv. Om man har brist på ett visst vitamin så kan det leda till bristsjukdomar.
Det är 13 av våra vitaminer som man vet är essentiella. Bland dessa ingår alla 5 B-vitaminer och D-vitamin. D-vitamin behövs för att bygga upp och hålla våra tänder och vårt skelett starka och B6- och B12-vitamin är för att dela celler och bilda röda blodkroppar. B2-vitamin är nödvändigt för håret och huden. Både B-vitaminer och D-vitaminer finns naturligt i vår kost och D-vitamin kan även skapas i vår kropp av solen. Genom att äta mycket kött, fet fisk skaldjur, spannmål och ägg, mjölk och yoghurt så får vår kropp i oss olika typer av B-vitaminer och D-vitaminer. D-vitamin är vanligast att man har brist av på hösten och vintern, då vi inte får i oss det genom solens strålar.
Det kan vara nödvändigt att använda sig av kosttillskott så som vitaminer i tablettform för att få i oss tillräckligt av alla typer av vitaminer, så att vår kropp och hälsa inte försämras. Se även till att tillföra viktiga mineraler till din kropp, både genom vad du äter och genom tillskott av olika slag som finns att köpa.

lör, augusti 29 2015 » Hälsa