Artiklar på nätet

Fertilitet

När ett par försöker få barn och mannen har spermier som är avvikande eller är få till antalet, så är det ganska vanligt att de skickas direkt till IVF. Detta utan att man ser till att göra en utredning på varför mannen har få eller avvikande spermier om innebär en sämre spermiekvalitet. Anledning bakom kan vara sjukdomar som är hälsofarliga, men dock behandlingsbara!
På fertilitetskliniker ligger ofta fokus på IVF-behandlingen i sig och därför missas det ofta att ta reda på varför mannen är infertil. Man har under senare år kommit fram till att spermieprover som är dåliga har att göra med mannens hälsa i övrigt. Män som är infertila har dessutom en ökad sjuklighet förövrigt, samt att de dör ofta tidigare än vad andra män gör.
Det finns ett antal orsaker till att mannen är infertil och det kan bland annat vara störningar i hormonsystemet och brist på testosteron. Det finns även ett visst antal livsstilsfaktorer som kan sättas i relation med en sämre produktion av spermier. Bland dessa är det bland annat fetma och diabetes som kan ställa till det.
Män med avvikande spermier kan även ha testikelcancer, vilket gör det extra viktigt att man ser till att undersöka orsaken till den manliga infertiliteten hos individen.
En annan orsak till att en man är infertil kan vara bruk av droger så som cannabis eller anabola stereoider. När det gäller anabola, så stänger de av de signaler som ska gå till testiklarna för att producera spermier, samt att testiklarna även krymper. Så med andra ord det kan gå att göra något åt fertiliteten.

mån, augusti 24 2015 » Hälsa