Artiklar på nätet

Behandling mot munsår

Munsår och munblåsor är något som drabbar de allra flesta då och då. Man räknar med att 8 av 10 personer bär på herpesvirus, som ger munsår. Det är även sex av tio svenskar som säger sig haft något som påminner om afte, eller munblåsor.

För att få rätt behandling, så är det bra att veta vad det är man har. Det är ofta så att sår på läppar kallas munsår och sår inne i munnen för munblåsor, även om det inte är riktiga blåsor.

I faktum är det så att alla återkommande sår på läppar och kring mun är herpes. Det är många som ryggar tillbaka för ordet, då det förknippas med en könssjukdom. Dock är det två olika virus, men oralsex kan göra att munherpes smittas vidare till underlivet.

Symptom på munsår är sveda, sår och klåda och kan ske när som helst. Oftast dyker de upp när övrigt immunförsvar är försvagat så som vid en förkylning eller extrem stress.

Behandling mot munsår finns, inte så att det botar det, för viruset kommer finnas kvar för evigt, men för att lindra besvären. Det finns bra krämer för munsår och se till att alltid ha en tub med dig.

Afte är inte samma sak som munsår, eller herpes, men precis lika besvärande. Själva ordet afte är grekiskt och betyder eld. Det beskriver på ett bra sätt hur det känns att få de. Det är kraterformade sår i munnen, som gör extremt ont. Dock finns det ingen ännu som vet vad afte beror på.

ons, december 16 2015 » Hälsa

Login