Artiklar på nätet

Vigselringar

Smycken och allehanda accessoarer har länge använts av oss människor. De berättar vilka vi är, vart vi kommer ifrån och varför vi bär dem. Dock finns det inga smycken som berättar en så tydlig historia om bäraren som vigselringar och förlovningsringar. Bäraren till en förlovningsring eller en vigselring bär den av en enda anledning och budskapet kan inte bli tydligare.

Som exempel kan nämnas att en vigselring bärs av äkta makar dels för att påminna om de löften de gav varandra vid vigseln och dels för att visa andra att de faktiskt är gifta. Lite som en skylt som det står ”Ej tillgänglig” på. Löftena som vigselringen påminner om är att makarna har lovat varandra evig kärlek och trohet tills döden skiljer dem åt. De har alltså ingått ett kontrakt dem emellan och vigselringen är beviset.

Förlovningsringar bärs av blivande äkta makar. Dessa ringar byter man med varandra under förlovningen, alltså då man kommer överens om att gifta sig. Dessa ringar fyller då samma funktion, alltså att påminna det blivande brudparet om det stundande bröllopet och dels för att visa andra att man snart ska gifta sig, enligt seden inom ett år från förlovningen.

Historien kring vigselringar

Det är inte i hela världen man har som sed att bära förlovningsringar innan vigseln och vigselringar efter. Dock är seden så i Sverige och den är mycket gammal. Faktum är att seden sträcker sig tillbaks till den gamla romartiden. Dock har sedens bruk ändrats något genom åren. Exempelvis var det förr vanligt att kvinnan fick en ring av mannen, men mannen bar själv ingen ring. Samma sed var tidigare vanlig vid förlovning, alltså att mannen gav kvinnan en ring. Idag ser verkligheten helt annorlunda ut och många väljer att utforma sina egna seder. Idag är det vanligt att båda bär förlovningsring och likaså bär båda vigselring.

Ett annat exempel på hur sedens bruk har ändrats genom åren är att det tidigare var vanligt att förlovningsringen ersattes av vigselring under vigselceremonin. Idag är det mer vanligt att vigselringarna kompletterar förlovningsringarna, alltså att båda makarna bär varsin förlovningsring och varsin vigselring på samma finger. Alltså på vänstra handens ringfinger.

Det finns inga klara bestämmelser om hur en förlovningsring ska se ut. Enligt de tidigaste traditionerna skulle de vara tillverkade i rött guld, men idag är det minst lika vanligt med vitt guld, silver, platina eller titan. Vanligt har även blivit att kombinera ringen med vitt och rött guld. Förlovningsringar ser ut som vigselringar, dock är det mer vanligt att kvinnans vigselring har en eller flera stenar i diamant eller liknande. Du hittar mer information om ringar och kan hitta din egen drömring hos oss på Lamastone.

mån, maj 9 2011 » Accessoarer