Artiklar på nätet

Handknutna orientaliska mattor

Idag ser vi persiska, handknutna mattor som konst och vi beundrar deras detaljrika mönster och deras knuttäthet. Mattorna kan ta flera år att knyta. För tusentals år sen knöt man mattor huvudsakligen för att skydda och värma upp hemmen mot den bistra kylan som rådde under vintertid.

Man tros veta att mattkonsten har sina rötter i Central-Asien där nomadfolket använde lugg och varpinslag från getternas och fårens ull för att knyta mattor till hemmen.

Mattkonsten idag skiljer sig avsevärt från förr, på den tiden saknade nomadfolket kunskapen att knyta detaljrika mattor med hög knuttäthet. Mönsterna på den tiden bestod av stiliserade motiv eller enkla geometriska gestalter, vilket inte kan jämföras med dagen matteknik där mattor pryds av detaljrika motiv föreställandes olika gestalter.

I början på 1500-talet utvecklades mattkonsten i Persien. Under den tidsepoken var Persien en stormakt och endast de finaste och mest luxuösa inredningar var fint nog för härskarna. Därmed utvecklades mattkonsten och mattorna blev mer detaljrika och knöts med högre knuttäthet.

Världens mest berömda matta kan man hitta på Victoria & Albert Museum i London. En matta som saknar motstycke och är en av de första ateljée-mattor som knöts för kungen Tahmasp till en av hans överdådiga moskéer. Denna matta kallas Ardibil-mattan och har en knuthtäthet på 360 000 knutar per kvadratmeter och en storlek på 534×1152 cm.

Vill du läsa mer om handknutna mattors historia kan man besöka www.AlltOmMattor.se. Där kan du läsa om mattornas fascinerande värld.

tor, maj 19 2011 » Hantverk