Artiklar på nätet

Välja tomt

Man kan välja en tomt för att platsen är unik och har allt det som får en att må bra. Sjöutsikt, närhet till skogen, eller en plats i ett område som känns säkert och trevligt är alla anledningar till att man väljer en viss tomt. Att däremot välja en tomt för ett visst hus är inte lika vanligt. Det finns hustillverkare som erbjuder både tomt och hus och då brukar det vara så att man hamnar i ett område med flera nyckelfärdiga hus från samma hustillverkare.

 
Om man har tänkt rita sitt hus själv med hjälp av en duktig arkitekt så kan man visst välja sin tomt med tanke på hur huset kommer att se ut. Ska man till exempel bygga en villa med ett enda plan så kanske det blir viktigt med en öppen tomt där utsikten kommer att bli fin även från ett lägre läge. Om man däremot drömmer om en tvåplansvilla så kan man se fördelarna med en tomt som från högre punkter erbjuder en unik utsikt och känsla.

 
Då man beställer ett nyckelfärdigt hus från en hustillverkare till en tomt som man själv har köpt så finns det vissa saker att beakta. Varje tomt erbjuder olika egenskaper vad gäller ljus, utsikt och insyn. Man behöver kanske inte ändra om fönster och dörrar på det nyckelfärdiga huset, men det kan vara smart att placera det så att boendet blir trevligt. Detta kan innebära att parkeringen får ligga vid sidan av huset eller att man helt enkelt bygger en carport för att blockera insyn och öppna upp för ljus för resten av huset.

 
Innan man köper en tomt så ska man förstås också tänka rent praktiskt. Kommer det att bli lätt att grunda för ett hus på marken, och kommer en hustillverkare att kunna komma fram med husets stora delar utan att specialtransport med helikopter? Det här är nämligen sådant som kan komma att påverka priset och tidsramen för bygget.

lör, februari 11 2012 » Boende