Artiklar på nätet

Strumpans historia

Strumpor finns idag i många utföranden som tex , sportstrumpor, medicinska och mycket mer..

 
Under 700-talet F.Kr tillverkade grekerna strumpor av fint behandlad päls från boskap, för att hålla fötterna varma. Romarna svepte också in sina fötter i fint vävt tyg på 400-talet E.Kr
De som brukade strumpor från denna tid var oftast heliga män och personer med hög status. Strumporna användes då för att för att visa sin renhet och sin höga status.
De första strumporna som liknar dagens strumpor skapades för att de skulle klä benen, värma och skydda, samtidigt som de inte skulle begränsa rörligheten som tidigare. Man ville också skapa en snyggare strumpa som det inte skulle finna några fula veck på.

 
Till en början tillverkade man strumpor genom att sy samman vävda tyger, men strumpan blev inte elastisk och den veckade sig ofta. Senare provade att sticka strumporna och kom fram till att detta gav ett betydligt bättre resultat. Man började därefter sticka strumporna med dubbla stickor som sedan syddes samman baktill med en finare söm.
Efter att man år 1589 uppfann stickmaskinen, som gjorde alla stickningar av alla maskor på samma gång, kunde man sticka strumpor upp till sex gånger så fort. 1767 skapades en stickmaskin som kunde sticka rundstickning, detta gjorde att man kunde tillverka strumpor utan söm baktill.

 
Det var först i början på 1900-talet som man började designa strumporna med mönster och färger, som senare medförde damstrumpor, herrstrumpor och även knästrumpor som tillverkades för eleganta damer med kortare kjolar.
Lite kort om strumpans historia från strumplandet.se

lör, maj 19 2012 » Kläder