Artiklar på nätet

Sömnproblem

Att sova dåligt på natten kan vara väldigt frustrerande och uttröttande. Det finns många olika problem som man bör se över då man vill komma till rätta med insomnia . Det är just på natten som din kropp återhämtar sig och melatonin utsöndras för att göra dig avslappnad. Melatonin har många olika viktiga funktioner i kroppen och det är viktigt att det utsöndras mycket av det när du sover. För att öka din halt av melatonin kan du också se till att ditt sovrum är mycket mörkt. Ju mindre ljus desto mer melatonin utsöndras på natten. Detta gör att du sover bättre och längre och att du vaknar mer utvilad och du mår bra under dan.
Instanser av sömnlöshet kan komma och gå, de kan vara nån månad eller de kan vara kroniska och vara länge.

 

Vanliga symptom innebär att man har svårt att sova på nätterna, man är trött eller somnar på dagen, man är fortfarande trött när man vaknar eller att man vaknar flertalet gånger när man sover.Det är lätt att man fokuserar för mycket på att sova när man har problem och ju mer man tänker på det, ju tuffare är det att lyckas sova. När du inte sover så mycket så blir du även trött under dan och får svårt att koncentrera dig.

 

Även om du inte sover åtta timmar per natt så är det i sig ingen risk för din hälsa. Allas behov av sömn är inte samma, det finns de som endast behöver 6 timmars sömn per natt och en del behöver 10 -12 timmar.
Saker som du ska försöka undvika om du har sömnproblem är dessa:

 

Sova mitt på dan
Gå och lägga dig vid olika tidpunkter varje kväll.
Undvik försöka sova när ditt rum är för ljust eller du hör oväsen.
Undvik att spendera tid i sängen då du är vaken.
Träna för lite.
Se på tv eller använda datorn eller din smartphone i sängen.
Jobba natt.
Dricka alkohol.
Röka mycket.
Dricka något med koffein sent på kvällen.
En del mediciner mot förkylning
Vissa bantningspiller
Vissa medicinska tillstånd kan också påverka din sömn t.ex.
Sköldkörtelproblem
Bipolär sjukdom
Stress
Smärta
Depression

 

Se till att du vet om någon av de mediciner som du går på eller något tillstånd du lider av kan försvåra din sömn. Tänk igenom din livsstil och dina sovvanor. Detta kallas din sovhygien. När du gör förändringar här kan detta förbättra din sömn och ta bort din insomnia.

tis, juni 5 2012 » Hälsa