Artiklar på nätet

Klockor

Av alla uppfinningar i världen kan inte många mäta sig med klockor vad gäller popularitet. En stor konkurrent till alla klockor skulle i sådana fall vara självaste hjulet. Klockor har inte bara funktionen att visa den aktuella tiden, de är dessutom mycket vackra och exklusiva accessoarer. Förutom det har dagens klockor även flertalet funktioner, såsom temperaturmätare, datumvisare, stoppur och kompass.

Hur och vart klockor startade sin historia är det ingen som med säkerhet vet. Forskare spekulerar vilt och många fynd tyder på att världens första klocka såg dagsljus för första gången i det antika Egypten. Den klocka forskarna menar var den första var soluret. Enligt teorierna kom denna klocka till genom att en man satt under ett träd och filosoferade. Han satt under trädet tillräckligt länge för att lägga märke till att trädets skugga rörde på sig, mycket mycket långsamt. Han räknade ut att skuggan hade ett samband med solens bana över himlen. Han lade även märke till att hastigheten var konstant. Han stoppade då ned en pinne i sanden och ritade en cirkel runt pinen, världens första klocka var nu skapad.

Klockor har genom åren förändrats i utseende och antal funktioner. Soluret var världens första klocka, som blev föregångare till timglaset. Timglaset fungerade bättre, då man slapp förlita sig på solen. Helt plötsligt kunde man mäta tiden även nattetid.

Klockor i form av timglas hade många fördelar. Timglaset fungerar på så sätt att man fyller en glasbehållare med sand och låter sedan sanden rinna genom ett hål eller en springa. Då sanden rinner med en konstant hastighet kan man på så sätt avgöra hur lång tid som passerat sedan sanden började rinna. Dock hade timglaset nackdelen att det var mycket svårt attt avgöra vilken tid på dygnet det var. Vattenuret följde efter timglaset. Vattenuret hade samma funktion, men man använde då vattten istället för sand.

Dagens klockor har utvecklats mycket fort. Man vet inte när den första mekaniska klockan uppfanns, men fynd visar på att man använde sig av klockor redan på 1400-talet. Under de senaste decennierna har klockor utvecklats i en rasande fart och många märken har blivit mycket kända, såsom Rolex, Breitling, Guess och många fler.

Vi finner klockor i många olika skepnader. Så gott som alla mobiltelefoner och datorer är försedda med itegrerade klockor och armbandsur liknar många gånger vanliga smycken, mer än just armbandsur.

sön, april 3 2011 » Accessoarer