Artiklar på nätet

Bästa hånglare

Bästa hånglare

Bästa hånglare

Bästa Hånglare

Hångel är idag något som knappast är tabubelagt, till skillnad från för 100 år sedan. Då kunde man knappast hångla offentligt. Idag är hångel som mat, man kan se det överallt en vanlig vårdag i Stockholm och utövarna finns i alla åldrar och alla kön.

Detta är nog något som alla tar för självklart idag men om man tänker efter, så är det nog en av de viktigaste frihetshändelserna de senaste 100 åren. Dock är det inte det man ser på plakaten på första maj, ”Ropen skalla, hångel till alla”. Men kanske det vi skulle sakna mest om alla frihetsreformer, rullades tillbaba. 

Friheten handlar inte bara om att man får hånga på offentliga platser. Idag får man hångla med vem man vill, när man vill. Tyvärr är det så att det inte gäller på alla platser på jorden. Jag skulle gissa att denna frihet, att få hångla med vem man vill, kanske bara innefattar halva jorden. Primärt den industraliserade världen. I mellanöstern som antagligen befinner sig på samma nivå som vi gjorde på medeltiden, när det gäller begreppet ”Hångel” är det tuffare. Slöja är knappast en accessoar som befrämjar hånglande.

Antagligen är det ändring på detta inom kort. Frihetslängtan i mellanöstern omfattar antagligen också hångellängtan. Precis som i Sverige ser vi inte det på banderollerna men jag är ganska säker på att hångel är en faktor!

lör, mars 26 2011 » Samlevnad