Artiklar på nätet

Kläder ur miljöns synpunkt

I Sverige vill vi mer och mer glänsa för att vara miljövänliga. Det stämmer till viss del att vi har bättrat oss generellt sett de tio senaste åren. Däremot har vi en väldigt lång väg att gå och det blir löjligt när vi skryter med att vara miljövänliga när vi kanske utan att egentligen veta det förstör mer och mer varje år, vecka och dag. Det sker hela tiden i vår omgivning på sätt vi inte tänker är miljöförstörande.

 

Kläder är en väldigt stor konsumtion i Sverige. Vi är ett av de länder i Europa där kläder konsumeras i mängder och i snitt har svensken mer kläder än vad han egentligen behöver. Vi är också väldigt flitiga med att slänga kläder som vi tror oss inte behöva. Det blir inte bättre med att containrar där vi kan skänka kläder till fattiga länder börjar stängas ner för det finns inte den personal som behövs för att driva en sådan verksamhet.

 

Europa importerar stora mängder kläder och bomull från Asien och Afrika som står för den största tillverkningen av bomull. Tro inte att den bomull som vi importerar är gjord av ekologisk bomull för det är fel. Bara en procent av all bomull som tillverkas är ekologisk. De resterande nittionio procenten är bomull framställd på sätt som ses som miljöförstöring. Det vill säga i framställningen har man använt bekämpningsmedel för att framställa bomullen. Vi i Europa, men även USA, äger den största delen i detta problem. USA importerar tjugo miljoner bomull per år, vilket är en nästan otrolig mängd.

 

Vi får inte glömma de människor som tvingas arbeta bland bekämpningsmedel och de sjukdomar de kan komma att drabbas av. Detta kan man dra hur långt man vill till att göra oss västlänningar till mördare. Det vi kan göra för att ändra detta miljöproblem är att välja bort kläder vi inte är säkra har tillverkats på ett naturligt och miljövänligt sätt. Tyvärr är de flesta kläder som tillverkats av miljöförstörande bomull inte märkta på ett enkelt sätt så du kan se det. För att få reda på det kan du istället från i den butik du befinner dig i en expedit för att höra om det är rättvist tillverkat. Vet de inte eller kan inte ge dig ett riktigt svar är det bättre att låta bli att köpa kläderna.

 

Ett klädesplagg som på senare år blivit väldigt populärt bland framför allt ungdomar men även vuxna är One Piece dräkten. Det är ett klädesplagg om man köper original som är gjort av 100 % kvalitétsbomull. Det är denna typ sortens kläder som måste börja växa fram om vi vill kunna prata med andra människor och länder att vi är ett land som värnar om miljön utan att framstå som ovetande personer.

 

Du kanske tänker att du inte kan ändra vad som pågår. Det är inte sant. Om du väljer att bojkotta kläder som inte är gjorda ur miljöns synpunkt sprider du dessa ord och meningar automatiskt till fler människor och på så vis bidrar du till en bättre miljö.

lör, november 19 2011 » Kläder