Artiklar på nätet

Hur man ska göra för att köpa aktier

Hur och varför bör du köpa aktier? Det smidigaste svaret på varför får man genom att se på t.ex. stockholmsbörsen som har ökat i snitt 10% per år. Aktier är en investering som kan utföras både säkert och osäkert med blandade resultat. Skulle ni ha succé med att köpa aktier i korrekt företag så kan det resultera i en väldigt utmärkt ekonomisk framtid för dig.

Vad är en aktie?
En aktie är helt enkelt en procent, en så kallad ägarandel i ett aktiebolag. Det här menas att vid vinst för företaget så ökar beloppet på dina aktier och man får aktieutdelning. Aktierna ger dig också tillstånd att rösta vid bolagsstämman. Det existerar i Sverige A- och B-aktier som gör det lättare för företagen under röstning. En A-aktie är ungefär 10 gånger så betydelsefull vid omröstningar jämfört med en B-aktie även om kostnaden för båda är i princip samma.

Hur går man tillväga för att köpa aktier?
Det allra normalaste viset att köpa aktier på nu för tiden är på Internet. Det finns flera aktiemäklare som idag endast riktar sig på aktieaffärer. Ett par exempel av de större är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt, Aktiespar m.m. För att handla med aktier används ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Vid all handel med aktier så betalar du en summa som kallas för courtage. Det existerar inte något fast pris utan det varierar sig beroende på vad för mäklare man brukar dig av samt om man handlar på Internet eller direkt på en bank. Några mäklare tar en viss procent och andra har en fast summa. När ni köper aktier så är det börsposter ni köper. Varje börspost innehåller oftast cirka 100-200 aktier.

Vad för risker finns det?
Regel nummer 1 när det kommer till att köpa aktier är att ni inte ska skynda sig. Aktier är en lång sparning och även om man kan fixa snabba pengar vid bra affärer så är det långsiktighet som är enklare att sköta. Det gäller också att man har råd med förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga väldigt och alla affärer kommer inte att gå bra. Det tillkommer också en skatt vid aktievinst på 30%. De som säger sig vara sakkunniga på att köpa aktier brukar oftast föreslå en utspriddhet av sina aktier för att sprida ut risken. Ungefär 5-10 olika positioner i olika yrkesgrenar och bolag är en okej början och därifrån kan man sen titta på resultat och vidareinvestera.

Nybörjartips
Det smartaste du kan göra om man inte vill satsa på en karriär helt på att köpa aktier är långsiktigt och smart investerande. Köp aktier i stora och väletablerade företag som historiskt sätt ej haft allt för stora svängningar och en jämn uppgång. Se även till att istället för att stoppa alla dina investeringar i ett företag så köp aktier i ungefär tio stycken för att sprida ut risken. Det finns ingen magisk formel för att köpa aktier utan man får prova sig fram. Börja försiktigt och öka dina chanser allt eftersom du blir varm i kläderna. Tillslut kommer din erfarenhet ge dig framgång med att köpa aktier!

sön, augusti 21 2011 » Ekonomi