Artiklar på nätet

Tid

Idag är klockan en accessoar, som inte är ett måste för att hålla koll på tiden. Det finns ju mobiler och annat till det. Förr var de dock ofta för att man skulle kunna veta vad klockan var. En klocka bör inte bara vara snygg, utan även tåla det mesta samt fungera felfritt. Dock är klockan intressant och här kommer ett par fakta om dem som du kanske inte visste.

De första armbandsuren var för kvinnor och män använde fickur. Det första armbandsuret sägs ha tillverkats av Robert Dudley till drottning Elizabeth I, 1571.

Moderna armbandsur kom att bli populära att bäras av män under första världskriget. Detta då man behövde ha rörelsefrihet och ändå ha koll på tiden. För att slippa ta fram fickuret, placerade man det istället på armen.

Besöker du en affär som säljer klockor, titta på vad det är för tid inställd på dem. I de allra flesta fall så står de på tio i två eller tio över två. Detta beror på att visarna blir som ett glatt ansikte och påverkar kunderna positivt.

Klockor i filmer förekommer frekvent. Sean Connery som James Bond föredrog en Rolex Submariner, medan Daniel Craig hade en Omega. Det märke som dominerat i filmer är Hamilton och finns med i minst 151 filmer, bland annat The Frogmen från 1951 och Interstellar från 2014.

En av de billigaste klockor som även massproducerats infördes av schweiziska urmakare. Märket var Swatch och de första kom redan 1983.

tis, september 26 2017 » Teknik