Artiklar på nätet

Ryggvärk

Dag in och dag ut går folk runt med ryggont, utan att vidta några som helst åtgärder för att försöka bli bättre. Man slår sig ned i soffan, blir liggande där och låter tiden läka såren. Det är till viss del inget fel med det, men om du vill bli frisk så snabbt som möjligt bör du nog tänka om. Det är faktiskt som så att genom att sätta ryggen i arbete tvingar du den att påskynda den läkande processen. Genom att ge dig ut på exempelvis lättare promenader kommer du snabbare återhämta dig. Du bör dock självklart undvika att göra rörelser som är extra påfrestande för ryggen. Snabba vridningar och tunga lyft är två exempel på saker du bör undvika.

Vi svenskar är väldigt oförsiktiga och stressade av oss, vilket innebär att vi inte gärna rundar av när ryggen börjar säga ifrån. Istället tänker vi på att vi har så mycket att göra och utsätter ryggen för slitage vilket slutligen leder till en allvarligare ryggskada. Det är med andra ord oerhört viktigt att lyssna på ryggen och verkligen ta de lugnt när ryggen sänder de första varningssignalerna. I det långa loppet tjänar du på det. Det är ju ganska uppenbart att det är bättre att runda av och missa en dags arbete och låta ryggen återhämta sig från sina små skavanker än att gå runt med smärta och inte kunna arbeta på två veckor.

Det finns en hel rad med olika ryggskador man kan tänkas få. Några få exempel är ischias, ryggskott, diskbråck och nackspärr. Det absolut bästa när du börjar känna smärta i ryggen är att så snabbt som möjligt kontakta en läkare så att du kan få klara direktiv om hur du ska agera för att inte förvärra det hela. Tänk också på att du bör vara väldigt försiktig om du får massage  på det ömmande stället. Om du inte har kunskap om det du gör kanske du hellre bör avstå med tanke på att det kan förvärra skadan, även fast det är hur skönt som helst.

tor, december 8 2011 » Hälsa