Artiklar på nätet

HPS, lågenergi och LED växtbelysning

Har du tagit in dina favoritväxter för sommaren och tänkt övervintra dem inför nästa sommar?
Kanske är det så att de växter eller träd du tagit in börjat tappa en del blad och börjat se lite ledsna ut. Vad du behöver är effektiv och optimerad växtbelysning.
Det finns ett par olika typer av växtbelysning idag, bland annat HPS och lågenergilampor. Båda tekniker har sina för och nackdelar. På senare år har det även dykt upp LED lampor som växtbelysning. Dessa kombinerar fördelarna från både HPS och lågenergi samtidigt som det gör sig av med nackdelarna. Med LED tillåter tekniken att växtbelysningen till fullt ut kan optimeras för växternas olika pigment, något som är mycket svårare med tidigare typer av belysning. Eftersom man med LED kan precisera monokroma våglängder i just den mängd som är fördelaktigt för växterna kan man skapa det perfekta spektrumet samtidigt. Bieffekten av detta blir då att både värmeutvecklingen och driftkostnaden blir mycket lägre samt att man kommer ifrån belysning som innehåller giftiga gaser.

Växtbelysning inomhus utan fläktar

Gemma är en tillverkare av optimerad växtbelysning och har ett brett sortiment för att passa alla möjliga behov. Det finns allt från små spotlights till större strålkastare. Växtlamporna kan användas för så väl underhåll av små växter inomhus så väl som mindre örtodlingar eller övervintring av större växter och träd som inte klarar av att stå ute under vintern.
Det finns även en serie kraftfullare modeller som direkt är anpassade och framtagna för odlaren. Till skillnad från de mindre kraftfulla modellerna använder dessa aktiv kylning. Genom att kyla växtbelysningen med fläktar hålls priset lägre i förhållande till dess ljusstyrka.
Den passivt kylda växtbelysningen är mer lämpad att hänga inomhus där man ofta vistas och inte vill bli störd av ljudet av fläktar. Ett måste om man vill ha växtbelysningen igång 14 till 18 timmar per dygn i sitt vardagsrum eller kök.

mån, september 29 2014 » Teknik