Artiklar på nätet

Vad är manligt eller ska det vara jämställt?

När ska mannen visa karlen inom sig? Och när är det mest attraktivt att han visar sin kvinnliga sida? Det är många debatter om att kvinnor och män ska vara jämställda i samhället, lika löner och lika förmåner.

Det finns självklart tillfällen då det passar bättre i sammanhanget att det är en kvinna i jobbet och vice versa. Men hur är det i hemmet? Ska mannen kunna mer om matlagning eller ska kvinnan? Det finns många åsikter om detta. Men om man istället tar upp försäkringar och ekonomi. Är det mannen som ska ha hand om detta eller handlar det om vem som kan det bäst? Mycket kanske handlar om intresse men får kvinnan ha den sportigaste bilen eller visar det bara att hon tjänar mer än honom och är det okej, måste mannen tjäna mer? Ska mannen gråta när man tar hunden till veterinären för avlivning?

 

Det finns många frågor och ännu fler svar! Att mannen visar sig stark när kvinnan är sårbar är aldrig fel men en viktig detalj är att mannen inte verkar vara okänslig. Han måste kunna öppna upp sig och visa känslor men vid vilket tillfälle är från situation till situation, omöjligt att skriva svart på vitt. Allt som har med matlagning och hemarbete att göra tycker jag personligen handlar om intresse och tid! Jobbar man till sent in på kvällen så är det kanske inte så fel att den andra har hand om mat och städning. Men det ska fortfarande vara jämställt och rättvist.

Om man tittar på kampen för Sveriges mästerkock så var det ganska lika antal av kvinnor och män så där kan man bara dra slutsatsen att alla är välkomna i köket, kvinnor som män! Många gånger delar man automatiskt upp att den ena har hand om ekonomin, det vill säga om man har delad ekonomi, och den andra har hand om hushållsarbetet. Det brukar passa bäst så men en regel bekräftas bäst av ett eller flera undantag.

Om man nu har delad ekonomi ska kanske man ska dela på kostnaderna för bilarna, om man har två. Men många gånger kan man se att den ena bilen är dyrare och finare än den andra. Är det då okej att det är kvinnans? För mig handlar det om intresse. Man väljer ut si bil efter ekonomi och behov. Kvinnan kräver kanske mer komfort och mannen bränslesnål då blir valet enkelt. Jag säger det igen att mannen måste visa känslor någon gång och när hunden åker till veterinären för sista gången är det utmärkta tillfället.

Själv tycker jag inte att det borde finnas roller i hemmet länge, alla har vi våra intressen, visa dem och lev livet!

tis, april 17 2012 » Samlevnad